Test: Mercedes EQS 580 4MATIC

Mercedes EQS 580 4MATIC

Produceret side om side med S-Klassen og luksuriøse Maybach-modeller på den CO2-neutrale fabrik 56 lidt uden for Stuttgart, er EQS en opvisning i klasseledende komfort, blæret teknologi og et ministerværdigt bagsæde. Jeg har testet EQS 580 4MATIC, og bilen blæser mig fuldstændig bagover. Læs her hvorfor.

Mercedes EQS 580 4MATIC

Et ord som ofte går igen i mine anmeldelser af elektrificerede biler er komfort. På tværs af mærker fra Asien, Europa, Korea og USA formår producenterne at skabe elbiler med høj kørekomfort. Biler som glider smooth og stille gennem trafikken og forkæler fører og passagerer med righoldigt udstyr og spændende digitaliserede indslag. Og biler, som trods en tung batterilast leverer en pæn portion køredynamik.

EQS er ingen undtagelse, og den løfter i den grad barren for kørekomfort og -dynamik. Det er simpelthen den mest komfortable elbil, jeg nogensinde har kørt. Roen i bilen er ufattelig lav. Selv ved høje hastigheder på motorvej er bilen en stille majestæt. End ikke det el-betjente panorama glasskydetag kaster generende vindstøj af sig.

Luftundervogn og avanceret affjedring med adaptiv dæmpning sørger for at huller og bump på vejen ignoreres. Her er ingen spildt kaffe – bare nydelse, ro og komfort.

Ved motorvejskørsel tager de effektive assistentsystemer over. På en længere tur fra København til Århus oplever jeg, at EQS nærmest kører selv. Den adaptive fartpilot (som på Mercedessprog hedder Active Distance Assist DISTRONIC) arbejder intelligent og sammen med en præcis vejbaneassistent, er en finger på rattet nok til kon. Bilen ville rent faktisk kunne køre helt selv… hvis den måtte.

Mercedes EQS 580 4MATIC

Digital light og fjernlysassitent optimerer bilens kørelys, og det er imponerende at se, hvordan systemet arbejder. Det sørger for at oplyse nødvendige genstande og skilte uden at blænde modkørende.

Fuldt digitalt instrumentbord

Styringen af bilens funktioner er løftet til next level. Hele instrumentbordet er en stor digital flade. Udover at se virkelig smart og elegant ud, får du eminent god vejledning, instruktion og betjening bag rattet i den nok mest digitale udførelse, jeg har set til dato. Der er kælet for den grafiske brugerflade, og det ser drøngodt ud. Et skarpt og detaljeret head up display med AR-teknologi (ekstraudstyr til 16.494 kr.) er prikken over i’et. Wau!

Mercedes EQS 580 4MATIC

Passageren på forsædet har sin helt egen skærm, som byder på hele paletten fra MBUX-systemet. Her kan du betjene alle bilens funktioner og lade dig underholde med medier, YouTube og spil. Og bare rolig – hvis føreren af bilen retter sit blik mod skærmen, mens der underholdes, lukker skærmen ned. Bilen tjekker nemlig hele tiden, om førerens øjne er rettet mod trafikken eller mod et spil tetris på skærmen. Det handler om sikkerhed, og jeg synes, det er en mega blæret detalje.

Knapper i rattet og stemmestyring bidrager yderligere til en nem betjening af bilens funktioner, og assistenten ”Hey Mercedes” forstår nogenlunde, hvad du siger. Der er stadig et stykke vej, men jeg synes, Mercedes er kommet langt.

Forkælelse i topklasse

De elbetjente læderbetrukne sæder og komfortable bløde puder på nakkestøtterne sørger for, at du sidder godt. Forsæderne har varme, ventilation og massage. Ved længere ture foreslår EQS, at du får et skud vitalitet undervejs. Takker du ja til dette fristende tilbud, får du en sanseoplevelse, som er værd at berette om:

Belysningen i bilen ændres, der kommer en forfriskende duft ud af dyserne, Burmesterhøjttalerne med 3D lyd spiller en særlig lydkomposition og sæderne går i gang med at massere lårbasser, lænd og skuldre. Jeg har prøvet en del forskellige massagestole i biler, og det her slår dem alle. Det er ikke bare rart – det er mega rart.

Mercedes EQS 580 4MATIC
Mercedes EQS 580 4MATIC

Kabinen er i det hele taget et godt sted at opholde sig. Materialerne er velvalgte og giver den helt rette fornemmelse af luksus. Der er masser af plads i bilen og særligt bagsædepladsen imponerer. I testen har jeg kollegaen Søren på bagsædet, som med sine 195 cm sidder fint og har rigeligt med benplads. Får du ikke lukket døren ordentligt, sørger EQS i øvrigt for at stramme den til.

Der er to steder til at oplade mobilen trådløst og masser af opbevaringsrum.

Bagagerumspladsen er ligeledes generøs, og du får adgang til 610 liter bag den store elbetjente bagklap. Under gulvet er der er rum til ladekabler og andre småting. EQS har ikke et frunk. Rent faktisk kan du slet ikke åbne motorhjelmen. Det er forbeholdt de professionelle – her har du ikke noget at gøre. Skal du påfylde sprinklervæske sker det fra en anordning bag en lille låge i siden på bilen.

Mercedes EQS 580 4MATIC

Læs den fulde biltest på; https://www.carlife365.dk/mercedes-eqs-580-4matic-anmeldelse/

Foto: Thomas Saks

Kategori: